Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2011

Γαστρο-οισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠ)

 

Τι είναι γαστρο-οισοφαγική παλινδρόμηση;
Στη γαστρο-οισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠ) οξύ του στομάχου ή το φαγητό από το στομάχι ανεβαίνει πίσω στον οισοφάγο (αναγωγή). Αυτό είναι πολύ συχνό στα βρέφη γιατί ο μυς πάνω από το στομάχι δεν είναι ακόμα καλά αναπτυγμένος.
Η ΓΟΠ είναι το συχνότερο αίτιο εμέτων στη βρεφική ηλικία.Όλοι μας έχουμε επεισόδια αναγωγών από καιρό σε καιρό. Στη ΓΟΠ όμως το πρόβλημα είναι συχνό και προκαλεί πόνο και εμετούς.
Ποια είναι τα συμπτώματα της ΓΟΠ;
Το πιο συχνό είναι πόνος από το οξύ του στομάχου. Το μωρό μπορεί να είναι ανήσυχο και να κλαίει στο φαγητό ή μετά. Το μωρό χειροτερεύει ανάσκελα και ανακουφίζεται όταν κρατιέται όρθιο. Συχνά ταλαιπωρείται από εμετούς ή αναγωγές. Άλλα συμπτώματα μπορεί να είναι βήχας, ρινική συμφόρηση. θορυβώδης αναπνοή και σε βαριές περιπτώσεις κακή ανάπτυξη.
Τι επιπλοκές μπορεί να έχει η ΓΟΠ;
Τα περισσότερα μωρά σταδιακά σε μερικούς μήνες ξεπερνούν το πρόβλημα.
Σε μερικά μωρά με σοβαρή ΓΟΠ δημιουργείται φλεγμονή στον οισοφάγο (οισοφαγίτιδα), προκαλώντας έντονο πόνο. Αναιμία, κακή ανάπτυξη μπορεί να συμβούν. Τέλος η σοβαρή ΓΟΠ πιθανό να σχετίζεται με άσθμα και συχνές αναπνευστικές λοιμώξεις.
Πως γίνεται η διάγνωση της ΓΟΠ;
Στις περισσότερες περιπτώσεις ο παιδίατρος θα βασίσει τη διάγνωση στο ιστορικό και την κλινική εξέταση.
Σε βαριές, επίμονες ή αμφίβολες περιπτώσεις θα παραπέμψει στο νοσοκομείο για να γίνουν εξετάσεις όπως ειδική ακτινογραφία, μελέτη PH ή ενδοσκόπηση.
Πως θεραπεύεται η ΓΟΠ;
Οι επιλογές θεραπείας είναι οι εξής:
  •  Μη φαρμακευτική αντιμετώπιση στις ήπιες περιπτώσεις καθώς η ΓΟΠ θα περάσει από μόνη της. Το μωρό να κρατιέται στον ώμο για 20-30 λεπτά μετά το φαγητό. Μωρά που θηλάζουν έχουν λιγότερη ΓΟΠ. Τα γεύματα να δίνονται πιο συχνά και μικρά. Περιορίστε τον αέρα που παίρνει το μωρό και βγάλτε τον αέρα πολλές φορές κατά τη διάρκεια του φαγητού. Το μωρό να ξαπλώνει σε ημικληνή θέση. Τα μεγαλύτερα παιδιά να αποφεύγουν λιπαρά και τηγανιτά φαγητά, καφείνη, μέντα, σοκολάτα, χυμούς και ντομάτα. Να καταπολεμάται η παχυσαρκία.
  •  Φαρμακευτική θεραπεία. Δίνονται δύο κατηγορίες φαρμάκων: Ρανιτιδίνη και ανάλογα. Αυτά μειώνουν το οξύ του στομάχου. Δομπεριδόνη και ανάλογα. Αυτά καλυτερεύουν την προώθηση του φαγητού από το στομάχι προς τα κάτω στο έντερο.
  •  Ειδικά γάλατα. Αυτά είναι δύο κατηγορίες: Συμπυκνωμένα γάλατα για να μένουν στο στομάχι Γάλατα με περισσότερες θερμίδες για μωρά που δεν παίρνουν βάρος
  •  Χειρουργική επέμβαση στο σφιγκτήρα του οισοφάγου γίνεται σε βαριές περιπτώσεις ΓΟΠ.
Τι να περιμένω στο μέλλον;
Στα περισσότερα μωρά, ο σφιγκτήρας του οισοφάγου ωριμάζει και το πρόβλημα μέχρι 12-18 μηνών έχει εξαφανιστεί. Αν το παιδί παίρνει βάρος κάντε υπομονή, θα περάσει!

Στέλιος Παπαβέντσης ΜRCPCH DCH IBCLC 2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου