Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2012

Αυτισμός και διατροφή (Gluten-Free/Casein-Free Diets for Autism)




Ο αυτισμός είναι μια διαταραχή ανάπτυξης του νευρικού συστήματος, που χαρακτηρίζεται από μειωμένη κοινωνική αλληλεπίδραση και επικοινωνία, καθώς και από την περιορισμένη και επαναλαμβανόμενη συμπεριφορά. Όλες αυτές οι ενδείξεις ξεκινούν πριν το παιδί γίνει τριών ετών.

Στατιστικά, ο αυτισμός εμφανίζεται σε περίπου 1 ή 2 ανά 1.000 άτομα. Περιλαμβάνει πολλά μέρη του εγκεφάλου, το πώς όμως συμβαίνει αυτό δεν μας είναι απόλυτα κατανοητό. Τελευταία, υπάρχει η άποψη ότι αφορά ολόκληρο το σώμα, ότι δηλαδή ο εγκέφαλος επηρεάζεται από διάφορες βιοχημικές διαταραχές που λαμβάνουν χώρα στο σώμα.
Υπ’ αυτό το σκεπτικό, κάποιες αλλαγές στη δίαιτα μπορούν να επηρεάσουν τις διαδικασίες και να συμβάλουν στη βελτίωση των συμπτωμάτων.
Υπάρχουν  κάποιες ουσίες που δημιουργούν υπερανάπτυξη ζυμών στο σώμα με αποτέλεσμα διάφορες τοξίνες να εισβάλουν στο αίμα και από εκεί στον εγκέφαλο, προκαλώντας συμπτώματα όπως θολή σκέψη, νευρικότητα, άγχος/στρες, διαταραχές ύπνου κ.α. Αυτό μπορεί να προκαλέσει πόνο που επηρεάζει τη συμπεριφορά: αυτοτραυματιστική συμπεριφορά, σκύψιμο πάνω σε έπιπλα και χτύπημα του κεφαλιού. 
  Η ανεπαρκής διάσπαση της γλουτένης, της καζεΐνης και της σόγιας μπορεί να προκαλέσει υπερέκκριση οπιούχων, με συνεπακόλουθα τη θολή σκέψη, την αντοχή στον πόνο, την εξάρτηση, την τάση απομόνωσης και την ευερεθιστότητα.
 Η βελτίωση της πέψης και η μείωση της φλεγμονής είναι σημαντικά βήματα για την υγεία στα άτομα με αυτισμό. Η συμπεριφορά, η γλώσσα και τα δερματικά εξανθήματα βελτιώνονται.

Αφαιρέστε από την διατροφή τροφές που περιέχουν γλουτένη και καζεΐνη. Η γλουτένη είναι μία πρωτεΐνη που βρίσκεται στο σιτάρι, το κριθάρι, τη βρώμη, τη σίκαλη και στα παράγωγά τους. Η καζεΐνη βρίσκεται σε όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα, υπάρχει επίσης σε μικρές ποσότητες στο ψωμί, στις σάλτσες, στα επεξεργασμένα δημητριακά.  

 Προσθέστε στην διατροφή κόκκινο και λευκό κρέας, ψάρια, θαλασσινά, φρέσκα φρούτα και λαχανικά, φασόλια, φακές, ρεβίθια, πατάτα, ρύζι, καλαμπόκι, αυγά, μέλι, λάδι,αλεύρι ρυζιού ή πατάτας, ξηροί καρποί κ.α. 

Πολλά παιδιά με αυτισμό έπειτα από την αφαίρεση της γλουτένης και της καζεΐνης από τη διατροφή τους έχουν δεί θετικά αποτελέσματα και βελτιώσεις σε περιπτώσεις αυτοτραυματισμού, επιθετικότητας, επικοινωνίας κ.α.

Τζιλέρογλου Καλλιόπη
Λογοθεραπεύτρια MSc
Ειδικευμένη στις επικοινωνιακές διαταραχές κατά την ανάπτυξη 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου