Κυριακή, 27 Ιανουαρίου 2013

Squease: φουσκωτό γιλέκο για άτομα με αυτισμό και αισθητηριακές δυσκολίες

Ο Andy, η Katrien, ο Sheraz και ο Menno, απόφοιτοι του Royal College of Art & Desing στο Λονδίνο, δημιούργησαν το Squease project, στα πλαίσια της διπλωματικής τους διατριβής. Η ιδέα προέκυψε από τις ανάγκες του Alex, που είναι ανιψιός του Andy κι έχει αυτισμό. Σύμφωνα με τους σχεδιαστές του, το Squease είναι ένα φουσκωτό γιλέκο για ανθρώπους «με δυσκολίες επεξεργασίας των δεδομένων που προσλαμβάνουν με τις αισθήσεις τους», όπως για κάποιους ανθρώπους με αυτισμό, σύνδρομο ελλειμματικής προσοχής & υπερκινητικότητας-ADHD ή μαθησιακές δυσκολίες. Δείτε το βιντεάκι για το πώς, γιατί και για ποιους σχεδιάστηκε το Squease:Το Squease έχει μια μικρή αντλία από την οποία ο χρήστης μπορεί να το φουσκώνει και να το ξεφουσκώνει αυτόνομα, όποτε και εφόσον θέλει. Λειτουργεί με αέρα και όχι με βάρη, είναι ελαφρύ, διακριτικό, και μπορεί εύκολα να φορεθεί μέσα από ένα πουλόβερ χωρίς να γίνεται αντιληπτό.
Αγόρι φοράει το φουσκωτό γιλέκο SqueaseΚορίτσι φοράει το φουσκωτό γιλέκο SqueaseΗ πίεση που ασκεί στο πάνω μέρος του σώματος (όταν είναι φουσκωμένο) δίνει την αίσθηση «αγκαλιάς» – χωρίς ωστόσο τη φυσική επαφή με άλλο σώμα, που για κάποιους ανθρώπους είναι δυσάρεστη.


Κάθε φορά που πιέζει κανείς την αντλία, αέρας ρέει σταδιακά στο εσωτερικό του γιλέκου και η απαλή πίεση που ασκείται στο σώμα μπορεί να χαλαρώσει τον χρήστη, να αποφορτίσει από το άγχος ή την υπερσυσσώρευση ερεθισμάτων από το περιβάλλον και να διευκολύνει την συγκέντρωση της προσοχής.
Περιοδικό Αυτονομία – www.disabled.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου