Δευτέρα 1 Απριλίου 2013

Καμία σύνδεση αυτισμού με εμβόλια

Νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Pediatrics αποτυγχάνει να βρει οποιαδήποτε συσχέτιση ανάμεσα στον πλήρη εμβολιασμό των παιδιών στην ώρα τους και την εμφάνιση αυτισμού.
Στις ΗΠΑ, τουλάχιστον 10% των γονιών δεν κάνουν ή καθυστερούν να κάνουν τους εμβολιασμούς ρουτίνας κατά τα πρώτα χρόνια, συχνά λόγω ανησυχίας για το ότι τα παιδιά λαμβάνουν «υπερβολικά πολλές ενέσεις σε σύντομο χρονικό διάστημα.»
Η έρευνα συμπέρανε ότι δεν υπάρχει καμία σύνδεση ανάμεσα στον αριθμό εμβολίων που λαμβάνει το παιδί στην παιδική ηλικία, ή ανάμεσα στον αριθμό εμβολίων που λαμβάνει το παιδί ταυτόχρονα, σε μια μέρα, και την αυτιστικού εύρους διαταραχή.
Η μελέτη αυτή, που χρηματοδοτήθηκε από το Κέντρο Ελέγχου Ειδικών Νοσημάτων των ΗΠΑ, έρχεται να προστεθεί σε πάνω από 20 έρευνες των τελευταίων ετών που δείχνουν έλλειψη συσχέτισης ανάμεσα στον αυτισμό και τα εμβόλια. Είναι ακόμα η πρώτη που λαμβάνει υπόψη όχι μόνο τον αριθμό των εμβολίων που κάνει το παιδί, αλλά και την συνολκή έκθεση του παιδιού σε όλο το εύρος ουσιών που υπάρχουν μέσα στα εμβόλια και διεγείρουν ανοσολογική απάντηση.
Οι ερευνητές επιδίωξαν να διερευνήσουν τον φόβο ότι τα πολλαπλά εμβόλια είναι υπερβολικά για το ανοσιακό σύστημα των παιδιών, πιθανά συμβάλλοντας σε χρόνια προβλήματα υγείας. Είναι αλήθεια ότι τα τελευταία χρόνια τα παιδιά εμβολιάζονται για περισσότερες ασθένειες από ότι 20 χρόνια νωρίτερα. Παρά το ότι όμως οι ενέσεις είναι περισσότερες, τα καινούργιας γενιάς εμβόλια είναι πιο εύκολα για την άμυνα του οργανισμού από ότι 20 χρόνια πριν, είναι δηλαδή πιο εκλεπτυσμένα, με λιγοστά κρίσιμα κομμάτια – αντιγόνα – του μικροβίου ή ιού που ενεργοποιούν την αμυντική απάντηση του οργανισμού. Για παράδειγμα το παλιό DTP (εμβόλιο κατά διφθερίτιδας, τετάνου και κοκκύτη) περιλάμβανε πάνω από 3 χιλιάδες αντιγόνα, ενώ το καινούργιο DTaP χρησιμοποιεί μόλις 4 με 6.
Ένα πλήρως εμβολιασμένο παιδί στις ΗΠΑ εκτίθεται μέσω των εμβολίων σε 315 αντιγόνα, την στιγμή που μόλις με την γέννηση και μέσα στις πρώτες ώρες της ζωής ένα μωρό εκτίθεται σε δισεκατομμύρια μικροοργανισμούς.
Τα συμπεράσματα αυτής της έρευνας προσθέτουν στα ευρήματα έρευνας του 2010 πάλι στο Pediatrics, που συνέκρινε βρέφη που είχαν λάβει όλα τα προβλεπόμενα εμβόλια στην ώρα τους κατά τον πρώτο χρόνο της ζωής με βρέφη που δεν τα έκαναν ή τα καθυστερούσαν. Η έρευνα εκείνη δεν έδειξε καμία διαφορά δέκα χρόνια αργότερα σε νευρο-ψυχολογικές επιδόσεις, όπως το τεστ νοημοσύνης, προβλήματα ομιλίας και συμπεριφοράς.
Οι μύθοι σχετικά με τον αυτισμό και τα εμβόλια έχουν παραμείνει ισχυροί, παρά τις επιστημονικές αποδείξεις, εν μέρει γιατί η πλήρης αποσαφήνιση της αιτιολογίας του αυτισμού παραμένει ακόμα ένα μυστήριο. Ωστόσο, η καθυστέρηση των εμβολίων μετά την βρεφική ηλικία δεν έχει κανένα όφελος, αντίθετα θέτει τα βρέφη σε αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης των νοσημάτων από τα οποία δεν προστατεύονται.
Πηγή: USA Today 29/03/2013
Μετάφραση: Σ Παπαβέντσης MRCPCH DCH IBCLC 2013
http://pediatros-thes.gr/%CE%B5%CE%BD%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CF%86%CE%AD%CF%81%CE%BF%CE%BD%CF%84%CE%B1-%CE%BD%CE%AD%CE%B1/%CE%BA%CE%B1%CE%BC%CE%AF%CE%B1-%CF%83%CF%8D%CE%BD%CE%B4%CE%B5%CF%83%CE%B7-%CE%B1%CF%85%CF%84%CE%B9%CF%83%CE%BC%CE%BF%CF%8D-%CE%BC%CE%B5-%CE%B5%CE%BC%CE%B2%CF%8C%CE%BB%CE%B9%CE%B1/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου