Δευτέρα 11 Μαρτίου 2013

Μάρτιος-Μήνας Εγκεφαλικής Παράλυσης!


Λογότυπο.Ο Μάρτιος είναι μήνας εγκεφαλικής παράλυσης (Cerebral Palsy/CP)! Το γνωρίζατε?
Ο όρος "CP" είναι ένας όρος "ομπρέλα", που χρησιμοποιείται για να περιγράψει τις συνθήκες, όπου κάποιο εγκεφαλικό τραύμα επηρρεάζει αρνητικά την κινητικότητα ενός ατόμου. Παγκοσμίως, υπολογίζεται ότι πάνω από 17 εκατομύρια άνθρωποι ζουν με CP.
Η εγκεφαλική παράλυση χωρίζεται σε 4 κατηγορίες: Σπαστική, Αθετωσική, Αταξική και Μεικτή.
Η Σπαστικη μορφη επιρρεαζει 70 με 80 τοις εκατο των ασθενων και χαρακτηριζεται απο υπερτονικοτητα ή μονιμα συσπασμενους μυες.
Η Αθετωσικη μορφη επιρρεαζει 10 με 20 τοις εκατο των ασθενων και χαρακτηριζειτα απο μη ελεγχομενες, αργες κινησεις.
Η Αταξικη μορφη, ειναι μια σπανια μορφη που επιρρεαζει 5 με 10 τοις εκατο των ασθενων. Αυτη η μορφη επιρρεαζει την αισθηση του βαθους και την αντιληψη με αποτελεσμα κακο συντονισμο των κινησεων και δυσκολια εκτελεσης γρηγορων και ακριβων κινησεων. (σημ. αυτη την μορφη εχει ο Γιαννης).
Η μικτη μορφη επερχεται οταν ενας ασθενης εχει συμπτωματα απο δυο ή περισσοτερες μορφες. Πολλοι συνδιασμοι ειναι εφικτοι αλλα ο ποιο κοινος ειναι ενα μειγμα σπαστικης και αθετωσικης μορφης.
Η εγκεφαλικη παραλυση μπορει να συνοδευεται και απο αλλες παθησεις οπως: μειωμενη ευφηια, επιλειπτικες κρισεις, προβληματα αναπτυξης, προβληματα ορασης ή ακοης και ασυνηθιστα επιπεδα καποιων αισθησεων ή ερεθισματων πχ. ο Γιαννης εχει μεγαλη αντοχη στον πονο.
Για ενα μικρο ποσοστο 10 με 20 τοις εκατο, η εγκεφαλικη παραλυση ειναι επικτητη (μετα την γεννηση).
Το μεγαλυτερο ποσοστο παιδιων με εγκεφαλικη παραλυση, παθαινουν εγκεφαλικη παραλυση ειτε κατα την εμβρυικη περιοδο (οπως ο Γιαννης) ή κατα την διαρκεια του τοκετου. Πολλες απο τις αιτιες της Ε.Π. σε αυτα τα σταδια ειναι αποτρεψιμες.
Εγκεφαλικη βλαβη τους πρωτους μηνες της ζωης μπορει να οδηγησει σε εγκεφαλικη παραλυση. Για παραδειγμα, μολυνση πχ. μηνιγγητιδα ή εγκεφαλιτιδα και τραυματισμος στο κεφαλι πχ. απο ατυχημα, πεσιμο ή χτυπημα.
Η εκ γεννετης εγκεφαλικη παραλυση προυπαρχει απο την γεννηση. Μερικες κοινες αιτιες ειναι μολυνσεις κατα την διαρκεια της κυησεις, Ικτερος, ανοξια (αυτο που ειχε ο Γιαννης λογω προβληματικου πλακουντα και κακης ροης στις ομφαλικες αρτηριες), τραυμα στο κεφαλι κατα τον τοκετο και εγκεφαλικο.
Σε μερικες περιπτωσεις η εγκεφαλικη παραλυση οφειλεται σε ιατρικο λαθος.
Τα ελλιποβαρη μωρα ειναι 100 φορες πιο πιθανον να παθουν εγκεφαλικη παραλυση απο τα μωρα με κανονικο βαρος γεννησης. Ο Γιαννης ειχε ενδομητρια καθυστερηση αναπτυξης και ηταν μονο 2 κιλα τον 8ο μηνα που γεννηθηκε.
Η εγκεφαλικη παραλυση ειναι ανιατη, αλλα η κλινικη κατασταση και οι ικανοτητες ενος παιδιου με Ε.Π. μπορουν να βελτιωθουν παρα πολυ με ειδικες θεραπειες οπως φυσικοθεραπεια, εργοθεραπεια, φαρμακα, εγχειρησεις, σειριακους γυψους και αλλα.
Η Ε.Π. ειναι μια απο τις παθησεις που μπορει να την εχεις πολυ ή λιγο. Για παραδειγμα μπορει να μην περπατας καθολου ή μπορει απλα να μην μπορεις να κουνησεις καλα το ενα χερι σου.
(το παρακατω απο την Βικιπαιδεια)
Ανάλογα με τά άκρα πού προσεβλήθησαν, ονομάζουμε:
1.Τετραπληγία (Quadriplegia): Όταν πάσχουν 2 άνω άκρα + 2 κάτω άκρα.
2.Ημιπληγία (Hemiplegia): Όταν πάσχουν 1 άνω άκρο + 1 κάτω άκρο, ομοπλεύρως.
3.Παραπληγία (Paraplegia): Όταν πάσχουν τα 2 κάτω άκρα.
4.Μονοπληγία (Monoplegia): Όταν πάσχει μόνο 1 άκρο, είτε άνω είτε κάτω. Είναι σπάνια.
5.Διπληγία (Diplegia): Όταν πάσχουν και τα τέσσερα άκρα, αλλά τα δύο κάτω περισσότερο από τα άνω. Είναι σπάνια.
Ο Γιαννης εχει Διπληγια.
Οι ανθρωποι με Ε.Π. μπορει (και συνηθως) εχουν κανονικη ευφηια. Ενω δυνητικα μπορει να υπαρχει επιπτωση στην ευφηια ενος παιδιου αναλογα με το που εντοπιζεται η εγκεφαλικη βλαβη, συνηθως τα ατομα με Ε.Π. εχουν νορμαλ νοημοσυνη.
Πηγή: http://www.noesi.gr/node/4820

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου